Hiv
Sedan hivpandemin startade i Sverige 1982 har RFSL arbetat med frågor som rör hiv och sexualitet. Arbetet består bland annat av en hivprevention som kännetecknas av att vara sexpositiv. Vi riktar oss till queer- och transpersoner, bögar och bikillar som har sex med män, en målgrupp som har större risk att få hiv och könssjukdomar.
Det är viktigt att du känner till din hivstatus, vem du än är.
Obehandlad hiv(humant immunbristvirus) är fortsatt ett dödligt och obotligt virus, men idag går hiv att behandla. Med välinställd medicinering kan du i fortsätta leva ditt liv som utan hiv, din förväntad livslängd är som utan hiv och du kan ha oskyddat samlag utan att riskera att överföra hiv till någon annan. Bara om du testar dig kan du veta din hivstatus och bara om du vet din hivstatus kan du få behandling(så kallad antiviral terapi).
Hur ofta kan jag testa mig?
Det är individuellt och du bestämmer själv hur ofta du vill ta ett test. Det beror också på hur ditt sexliv ser ut. En gång per år är våran rekommendation, samtidigt kan det behövas oftare, till exempel beroende på hur ofta du har sexuell kontakt med andra partners eller vet att du använder orena injektionsverktyg.
Hivtestet mäter antikroppar. Det betyder att viruset kan upptäckas först efter att kroppen bildat antikroppar mot det. Hur lång tid det tar varierar från person till person, från ungefär två till åtta veckor. Vi rekommenderar att det har gått åtta veckor från att du tror du kan ha blivit smittad för att testet ska vara helt tillförlitligt. För syfilis gäller 12 veckor.
Om du är akut orolig kan ett traditionellt blodprov vara bättre, då det kan upptäcka hiv vid ett tidigare stadie. Vill du veta var du ska vända dig, kontakta oss.
Testpoint JH nekar ingen som vill ta ett test, förutsatt att personen inte är påverkad av alkohol eller droger. Hellre ett test för mycket än ett test för lite.
Visste du att de flesta som har fått hiv överfört har fått det av en person som själv inte visste om sin hivstatus?
Immunsystemet bryts ner av hiv, immunförsvaret blir känsligt och sårbart för sjukdomar och andra infektioner. Till slut är immunförsvaret så lågt att det inte klarar att skydda dig från infektioner, det är då hiv har orsakat sjukdomen aids. Medicinsk behandling minskar snabbt nivåerna på virus i din kropp och förhindrar med största sannolikhet att du får AIDS.
O=O
Omätbar hiv är lika med oöverförbar hiv.
Går du på behandling och har omätbara virusnivåer går det inte att överföra hiv vid sex. Säkraste ligget om du själv vill undvika att få hiv är därför personer med omätbar hiv.
När någon som lever med hiv går på behandling och tar sina mediciner som den ska, minskar mängden virus i blodet så mycket att det inte längre går att mäta. Personen har då omätbar hiv. En person med omätbar hiv kan inte överföra sin hiv till någon annan vid sex, även om kondom inte används.
Betyder det att jag kan skippa kondomen?
Omätbar hiv kan inte överföras vid sex, även utan kondom. Om du har omätbar hiv är du inte heller skyldig att använda kondom vid sex. Kondom är dock fortfarande ett bra skydd mot könssjukdomar som klamydia, gonorré och syfilis. Om du är osäker på din egen eller dina sexpartners hivstatus är kondomen också ett effektivt skydd mot överföring av hiv.
Överföring vid icke-välinställd behandling:
Har en person hiv utan behandling kan viruset överföras. Hiv överförs via slemhinnor och kontakt med kroppsvätskor som sperma, försats, vaginalsekret, blod och bröstmjölk.
Risken att det överförs finns därför vid sexuell kontakt, användning av injektionsverktyg, blodtransfusioner och vid graviditet från bärare till barnet och under förlossning eller amning.
Risktillfällen:
- Samlag, både vaginalt och analt. Att utöva oralsex, framförallt med sperma/försats innebär risk (eftersom det finns slemhinna i svalget), men mycket lägre risk än vaginalt/analt samlag.
- Orena injektionsverktyg.
- Graviditet, förlossning och amning.
- Att hjälpa en person som blöder ger ingen primär risk, om du inte själv har stora öppna sår och det handlar om stora mängder blod som kan komma in i ditt blod.
Hur behandlas hiv?
Får du diagnosen hiv kommer du få gratis behandling i Sverige. Läkaren kommer skriva ett recept på medicin. De flesta idag tar en tablett per dag. Medicinerna som finns idag är välutvecklade och har färre biverkningar än vad medicinerna förr hade. Har du stått på samma behandling i flera år, kan det därför vara bra att fråga din läkare om det finns nyare läkemedel som underlättar din medicinering. Till behandlingen är det nödvändigt att regelbundet följa upp dina virusnivåer i kroppen för att se att behandlingen verkar som den ska. Det sker ungefär två gånger per år på din (valfria) mottagning. I början av din behandling kan det vara oftare.
Symtom?
- Vissa, men få, känner av symtom inom de 4 första veckor efter infektion. Det kan likna influensa eller förkylning, eller utslag som rosa fläckar på huden.
- Infektionsrisken är högst första tiden efter infektion.
- Virusvärden är som högst första tiden av infektion.
- De allra flesta får symtom först när de obehandlade hiv-nivåerna har ökat och immunförsvaret är nedsatt.
Länkar om hiv
På de här länkarna kan du läsa mer om hiv på RFSL:s förbunds sida:
Så arbetar RFSL med hälsa och hiv-prevention
O=O: omätbar hiv = oöverförbar hiv
PrEP, förebyggande medicinering.
Inlägget finns också på: English