Testpoint JH

Hälsa, sex och hivRFSL

Hivtest - anonymt, snabbt och gratis.
Testpoint JH ger dig möjlighet att enkelt ta ett test för hiv och syfilis och få ett snabbt svar. Det kostar inget och du kan vara helt anonym. Vi samlar inga personuppgifter, frågar inte efter id, namn, personnummer eller telefonnummer.
Testpoint JH är främst en testverksamhet för män som har sex med män och transpersoner/personer med transerfarenhet. Men givetvis är alla välkomna som vill testa sig. Det sker på en trygg plats med hbtqi-kompetens.

När?

Vår testverksamhet har öppet för drop-in varje onsdag kl. 17.00 – 19.00 då du kan komma utan att anmäla dig. Vi har stängt på röda dagar, därav är det stängt 1 maj.

Var?

Testet görs i RFSL Jämtland Härjedalens lokaler, på Kyrkgatan 45 i Östersund. Det är inte kopplat till sjukvården. Vill du inte gå in via Kyrkgatan finns en ingång på bakgården mellan Hamngatan 17 och 19, ring på dörrklockan märkt RFSL/Testpoint JH eller ring 063-700 74 01 så släpper vi in dig.

Det går även att boka tid dagtid på vardagar. Det gör du på denna sida: Boka här, Testpoint JH

Hur går testet till?

Provet tas med ett litet nålstick i fingret, några droppar blod sätts på en teststicka och svaret läses sen av från stickan. Under tiden erbjuds du ett samtal med vår utbildade testningspersonal. I hivtestet ingår även ett syfilistest.

Testet kan upptäcka en eventuell infektion tidigast 8 veckor efter överföringstillfället. Är du akut orolig vill vi hänvisa dig till infektionsmottagningen på sjukhuset där du får göra ett venprov. Vi hjälper gärna till att få kontakt eller finns där som stöd, ring eller hör av dig via mejl till oss.

Drop-in runtom i länet

Testa dig för hiv och syfilis på andra platser i länet med vår mobila mottagning. Anonymt, snabbt och gratis.

Under våren kommer vi till:
Sveg, 6 maj, 11:00-13:00, Svegsgatan 6. Ungdomsmottagningens lokaler.

Strömsund, 21 maj, 11:00-12:30, Lövbergavägen 3. Minibuss uppställd.

Hammerdal, 21 maj, 13:30-15:00, vid Hammerdal Busstation. Minibuss uppställd.

Åre, 12 juni, 10:00-12:00, Stationsvägen 23-27. Minibuss uppställd.

Järpen, 12 juni, 13:00-15:00, Röjsmovägen 8. Minibuss uppställd.

Bispgården, 18 juni, 10:30-12:00, Forsvägen 66. Minibuss uppställd.

Stugun, 18 juni, 13:00-15:00, Strandvägen 2. Minibuss uppställd.

Vi kommer åka runt i länet för att öka tillgängligheten till testning. Håll utkik på våra sociala medier eller här så ser du när vi kommer till din ort.

Varför ska jag testa mig?

Hiv går idag enkelt att behandla, många tar bara en tablett dagligen. För att få behandling behöver du dock veta din hivstatus. Testa dig för din andras skull.

Testpoint JH vill ge alla möjlighet att testa sig. Genom att veta din hivstatus kan du ta hand om din egen och andras hälsa. Majoriteten av alla som får hiv överfört har fått det från en person som inte själv vet om att den är positiv. Testning är ett effektivt sätt att minska överföringen av hiv.

Varför Syfilis?

Syfilis ökar just nu i Sverige, och män som har sex med män är överrepresenterade i statistiken. Våra tester visar reultatet för både hiv och syfilis med samma test.

Vid provsvar

Är testet reaktivt har vi ett nära samarbete med infektionsmottagningen i Östersund. Vi ser till att du vet hur du tar dig dit och följer även med som stöd, men bara om du vill såklart. Vi kan bara se om testet reagerar med ditt blod och ställer inga diagnoser, därför säger vi reaktivt test och inte positivt test. Det är viktigt att snabbt göra ett konfirmerande test på sjukhuset för att bekräfta snabbtestet. Det finns även möjlighet till peer-to-peer kontakt med en person som lever med hiv via samarbete med Posithiva Gruppen Norr.

Projektet där Testpoint JH ingår finansieras av Folkhälsomyndigheten.

Läs mer om hiv, behandling och mer: Hivviruset och hur det överförs.

Tolk och tillgänglighet: Tillgänglighet RFSL JH

Flera stöd inom RFSL kan du läsa mer om här: RFSL stödsida

Få påminnelser via SMS om att testa dig, läs mer och registrera dig här: Testpåminnelse via SMS

Har du några frågor är det bara att du hör av dig!

Testpoint JH har öppet för drop-in varje onsdag kl. 17.00 – 19.00. Då kan du komma till Kyrkgatan 45 i Östersund utan att anmäla dig.

Det går även att boka tid tisdag – torsdag kl. 9-15. Det gör du på denna sida: Boka här, Testpoint JH

Kontaktpersoner

Nicole Stuffler, koordinator sexuell hälsa (Hon), RFSL Jämtland Härjedalen
063-700 74 02, nicole.stuffler@jh.rfsl.se

Henrik Hedman, kommunikatör (Han), RFSL Jämtland Härjedalen
063-700 74 03, henrik.hedman@jh.rfsl.se

Har du synpunkter på Testpoint JHs verksamhet? Kontakta william.stenvall@jh.rfsl.se

En man och en kvinna står framför en dörr och tittar in i kameran.

Henrik Hedman och Nicole Stuffler, Testpoint JH.

Inlägget finns också på: English