Testpoint JH

Hälsa, sex och hivRFSL

Anonymt, snabbt, gratis.
Testpoint JH ger dig möjlighet att enkelt ta ett hiv/STI-test och få ett snabbt svar. Det kostar inget och du kan vara helt anonym.
Testpoint JH är främst en testverksamhet för män som har sex med män och transpersoner/personer med transerfarenhet. Men givetvis är alla välkomna som vill testa sig. Det sker på en trygg plats med hbtqi-kompetens.

Vår testverksamhet har öppet för drop-in varje onsdag kl. 17.00 – 19.00. Du kan alltså bara komma hit utan att anmäla dig.

Testet görs i RFSL Jämtland Härjedalens lokaler, på Thoméegränd 4 i Östersund. Det är inte kopplat till sjukvården.

Det går även att boka tid dagtid på vardagar. Det gör du på denna sida: Boka här, Testpoint JH

Provet tas med ett litet nålstick i fingret, några droppar blod sätts på en teststicka och svaret läses sen av från stickan. Under tiden erbjuds du ett samtal med vår utbildade testningspersonal. I hivtestet ingår även ett syfilistest.

Drop-in runtom i länet

Nu kommer vi till Svenstavik för drop-in!
Testa dig för hiv/STI anonymt, snabbt och gratis.
Den 3 oktober kommer vi till:
Svenstavik, Famlijens hus klockan 09.00-12.00.

Vi kommer åka runt i länet för att öka tillgängligheten till testning. Håll utkik på våra sociala medier eller här så ser du när vi kommer till din ort.

Tolk och tillgänglighet

Om du behöver tolk måste du boka tid i förväg. Det gör du genom att maila oss på jh@rfsl.se.

Våra lokaler är tyvärr inte tillgänglighetsanpassade, vid behov kan vi därför boka en tid i andra lokaler. Läs mer om tillgänglighet hos oss här för att vet om det funkar för dig: Tillgänglighet RFSL JH

Varför ska jag testa mig?

Testpoint JH vill ge alla möjlighet att testa sig. Genom att veta din hivstatus kan du ta hand om din egen och andras hälsa. Majoriteten av alla som får hiv överfört har fått det från en person som inte själv vet om att den är positiv. Testning är ett effektivt sätt att minska överföringen av hiv.

O=O innebär att omätbar hiv är oöverförbar hiv. Testar du dig och vet om din status så kan du få behandling. I dag innebär välskött behandling att hiv inte är mätbart i ditt blod och du kan i princip leva ditt liv med hiv som ett liv utan hiv. Genom att testa dig regelbundet kan du skydda dig själv och dina partners.

När kan jag testa mig?

Hivtestet mäter antikroppar. Det betyder att viruset kan upptäckas först efter att kroppen bildat antikroppar mot det. Hur lång tid det tar varierar från person till person, från ungefär två till åtta veckor. Vi rekommenderar att det har gått åtta veckor från att du tror du kan ha blivit smittad för att testet ska vara helt tillförlitligt.

Om du är akut orolig kan ett traditionellt blodprov vara bättre, då det kan upptäcka hiv vid ett tidigare stadie. Vill du veta var du ska vända dig, kontakta oss.

Testpoint JH nekar ingen som vill ta ett test, förutsatt att personen inte är påverkad av alkohol eller droger. Hellre ett test för mycket än ett test för lite.

Hur behandlas hiv?

Dagens behandling är väldigt effektiv. Om du testar reaktivt för hiv får du tillgång till behandling och medicinering i tid. Det gör att du kan leva ett fullgott liv. Medicinerna kan idag minska viruset till omätbara nivåer och klassas då som icke överförbar och informationsplikten gäller inte längre då.

Behandlad hiv är alltså inte överförbar och håller dig symptomfri och din förväntade livstid är samma som utan hiv. Läs mer om det här på RFSL:s nationella sida: RFSL riks, O=O

Vid provsvar

Testpoint JH gör att du kan testa dig anonymt helt utanför vårdens regi. Svaret får du direkt. För en del passar det helt enkelt bättre.

Om du testar reaktivt kan vi hjälpa dig att snabbt komma till en mottagning för att göra ett uppföljande, bekräftande test. Vi kan även följa med som stöd. Att uppsöka vården rekommenderas när någon får ett reaktivt resultat med snabbsvarstest. Vi tvingar ingen att uppsöka vård och anmäler heller ingen som testar reaktivt till vården utan personens samtycke. Behöver du tid på dig att bearbeta dina reaktioner innan du uppsöker läkare kan vi bland annat erbjuda samtalsstöd.

Projektet där Testpoint JH ingår finansieras av Folkhälsomyndigheten.

Flera stöd inom RFSL kan du läsa mer om här på RFSL:s nationella sida: RFSL riks, stöd

Få påminnelser via SMS om att testa dig, läs mer och registrera dig här: Testpåminnelse via SMS

Har du några frågor är det bara att du hör av dig!

Testpoint JH har öppet för drop-in varje onsdag kl. 17.00 – 19.00. Då kan du komma till Thoméegränd 4 i Östersund utan att anmäla dig.

Det går även att boka tid tisdag – torsdag kl. 9-15. Det gör du på denna sida: Boka här, Testpoint JH

Kontaktpersoner

Nicole Stuffler, koordinator sexuell hälsa (Hon/She), RFSL Jämtland Härjedalen
063-700 74 01, nicole.stuffler@jh.rfsl.se

Henrik Hedman, kommunikatör (Han/He), RFSL Jämtland Härjedalen
063-700 74 01, henrik.hedman@jh.rfsl.se

En man och en kvinna står framför en dörr och tittar in i kameran.

Henrik Hedman och Nicole Stuffler, Testpoint JH.

Inlägget finns också på: English