RFSL Jämtland Härjedalens årskrönika 2023

RFSLFoto: Henrik Hedman

RFSL Jämtland Härjedalens tillförordnade ordförande Hedda Björkman Sjöberg sammanfattar det gångna året – och vilket år vi har haft!

2023 började för oss på RFSL Jämtland Härjedalen med den fantastiska nyheten att vår avdelning med god marginal är den största RFSL-avdelningen per capita i hela landet. Det är tydligt att invånarna i våra län tycker att det vi jobbar med är viktigt och vill stötta vårt arbete. Med den stöttningen i ryggen har vi haft ett riktigt bra år med mycket ny verksamhet!

Under våren började vi med våra regelbundna regnbågscaféer på Edenbos i Östersund. Caféerna har varit välbesökta varje månad och det har varit fantastiskt trevligt att få träffa så många medlemmar över en kaffe. Vi har också haft flera medlemsaktiviteter som kubb, brännboll och brädspelsträffar, och avslutade året med spa på Frösö park och gemytligt julbord för medlemmarna.

Under året har vår lokal på Thoméegränd i Östersund förvandlats till kontor och testmottagning eftersom vi med projektmedel från Folkhälsomyndigheten kunnat öppna Testpoint JH, där du anonymt och snabbt kan testa dig för hiv och syfilis. Vi har fått två utmärkta anställda – Nicole och Henrik! Förutom testmottagningen så har de under året jobbat med att åka runt i länet med testmottagningen, hålla föreläsningar om hiv och STI, arrangera evenemang för att uppmärksamma World Aids Day och gett våra sociala medier ett lyft.

I september var det dags för årets viktigaste vecka – Prideveckan i Östersund! I år jobbade vi med temat hälsa, och bland de drygt 70 programpunkterna kunde man ta del av bland annat olika prova på-träningar med föreningar, ungdomsgäng, biovisningar, fester och föreläsningar om t.ex. hiv, bemötande av äldre hbtqi-personer och om hbtqi-historia. Lördag 1 september genomförde vi den nog regnigaste Priden hittills, med 25 utställare och program på scen med tal från Adam Risberg/Admira Thunderpussy, regionrådet Katarina Nyberg Finn och RFSL Ungdoms ordförande Elias Fjellander. Självklart fick vi ett litet uppehåll i regnet precis när pridetåget gick genom stan, med hela 53 anmälda sektioner.

Under 2024 ser vi fram emot ett intensivt år med fortsättning av hiv/STI-projektet, uppstart av ett nytt projekt för att arbeta med asyl och migration, och kanske ännu fler projekt som ni kommer få kännedom om så småningom… Vi är också enormt glada av att Östersunds kommun valt att ge oss föreningsbidrag för 2024 som gör att vi kan börja leta efter en ny lokal som vi ska fylla med liv under året. Våra skolinformatörer står redo att börja ge sig ut på skolbesök i hela länet, och snart hoppas vi att alla sjundeklassare i hela Jämtland Härjedalen har fått lära sig om hbtqi i skolan. Vi behöver bli fler skolinformatörer för att uppnå det, så hör av dig till jh@rfsl.se om du är intresserad!

Glöm inte att det är du som medlem som möjliggör allt vi gör – medlemmarna bygger föreningen!

Har du inte förnyat ditt medlemsskap nu i december inför 2024 tycker vi du ska göra det direkt på blimedlem.rfsl.se. Medlemskapet gäller per kalenderår och går därmed ut sista december 2023.

Stort tack för i år, nu ser vi fram emot ett ännu mer spännande 2024!

Hedda Björkman Sjöberg
hedda.bjorkman.sjoberg@jh.rfsl.se